Wednesday, August 8, 2012

Pengintip di dalam facebook

Agak kelakar juga jika mendapati facebook kita ada pengintip. Kesilapan pemilik akaun biasanya ialah, menyangka mereka telah menambah seorang kawan dari kalangan kawan mereka, rupa-rupanya orang itu bukan kawan mereka. Memang cuai. Lalu saya teringat di dalam suratkhabar beberapa minggu yang lalu, beritanya adalah seperti berikut:

FACEBOOK TEMPAT MENGINTIP??

Kira-kira sembilan daripada 10 pengguna Facebook menggunakan kemudahan rangkaian sosial itu untuk mengintip aktiviti bekas kekasih masing-masing. 
 
Tesis sarjana seorang mahasiswa Universiti Ontario Barat menunjukkan, 88 peratus pengguna Facebook memeriksa halaman bekas kekasih mereka untuk mendapatkan pelbagai maklumat. Kajian mendapati, ramai pengguna Facebook mendaftar masuk ke laman sosial popular itu menggunakan akaun rakan mereka bagi memudahkan aktiviti mengintip dilakukan.

Sesetengah mereka juga memadamkan gambar yang boleh mengingatkan kepada detik bercinta.
Sebahagian pengguna Facebook pula membaca kembali catatan yang dimuatkan dalam akaun bekas kekasih masing-masing.

Selain itu, ada juga individu yang menggunakan Facebook untuk merosakkan hubungan bekas kekasih dengan orang lain. Penulis tesis itu, Veronika Lukacs, berkata dia membuat analisis mengenai Facebook kerana ia memberi kesan sosial yang serius. Kata Veronika, 25. hampir setiap pengguna Facebook melakukan aktiviti mengintip bekas kekasih itu. “Kajian sama menunjukkan, 48 peratus pengguna Facebook terus bersahabat dengan bekas kekasih mereka, manakala 74 peratus pula cuba mengetahui setiap perkembangan buah hati bekas kekasih mereka,” katanya. - DM
sumber: Harian Metro

Tetapi tidak semua kes ada kena mengena dengan kekasih atau bekas kekasih. Ada juga orang yang mengintip kerana ingin tahu apa yang diperkatakan oleh jiran-jiran dan rakan-rakan mereka. Mungkin mereka fikir jiran dan rakan itu akan berkata buruk tentang mereka dibelakang.

Hidup ini jika selalu berfikiran negatif, maka kita akan nampak sebuah sisi yang malap sahaja. Tidak perlu berfikiran terlalu negatif. Banyak perkara-perkara yang boleh dihiasi. Bimbang nanti jika terlalu kerap mengintip fikiran akan menerima hasutan dari syaitan agar menyimpulkan apa yang ditulis oleh orang yang diintip itu adalah umpat keji dan perkara buruk sahaja, walhal mungkin orang yang diintip itu tidak bermaksud lain atau bercerita tentang hal lain, lalu hiduplah mereka dalam rasa amarah, dengki dan hasut menghasut yang berterusan.


No comments:

Post a Comment