Friday, September 28, 2012

Bajet 2013 - Bonus Kakitangan Kerajaan

Alhamdulillah dengan bajet kali ini yang memberikan bonus 1 bulan setengah kepada kakitangan kerajaan. Banyak feedback yang dilihat dalam blog-blog atau FB. Ada yang positif ada yang negatif. Dalam dunia ini, mana ada manusia yang cukup berpuashati dengan apa yang dimiliki. Yang merungut-rungut dibelakang itu biasanya adalah dari pihak-pihak parti pembangkang. Begitu jelas dan nyata bangkangannya.

Saya pula sangat bersyukur dan gembira dengan pemberian ini. Walau bagaimanapun, masih ada kekuatiran dalam diri saya. Terlalu banyak pemberian kerajaan kali ini. Adakah negara mampu bertahan. Bagi yang pernah pergi ke kursus prosuder kewangan pasti faham bagaimana wang kerajaan dibelanja. Begitupun, saya masih berharap negara kita akan baik-baik sahaja untuk jangkamasa yang panjang ini.

Wednesday, September 26, 2012

Space Dementia Review

Saya bukanlah begitu pandai membuat penilaian tentang sesebuah lagu. Dalam entry Muse, Radiohead dan Coldplay saya ada menyatakan tentang minat dan kekaguman saya kepada kumpulan Muse yang identiti lagu-lagu mereka adalah misteri dan gelap. Walaupun sebenarnya mereka adalah pemuzik yang mudah didekati dan dunia mereka bersama peminat tidaklah terlalu gelap seperti kumpulan-kumpulan hardcore lain. (Maksudnya, mereka bukanlah pemuzik underground yang selalu menyumpah seranah dan bercerita tentang seks).

Ada banyak lagu-lagu dari kumpulan ini yang menjadi pilihan saya, antaranya ialah lagu ini, iaitu Space Dementia. Namun, bukanlah semua orang akan memahami minat kita dan bukan semua orang juga akan berminat dengan apa yang kita minati. Kawan satu ofis dengan saya walaupun seorang pemain gitar untuk sebuah band tetapi tidak juga berminat dengan kumpulan ini. Sayapun tidak kisah tentang hal itu kerana itu adalah adat dunia. Jadi review lagu ini adalah dari kacamata saya sendiri (walaupun saya sebenarnya tidak memakai kacamata).

Mungkin ia bukan sebuah lagu yang benar-benar sempurna. Sempurna itu begitu subjektif. Tetapi saya meletakkan sepenuh-penuh bintang yang saya ada kepada lagu ini kerana ia adalah melambangkan ketinggian IQ seorang anak muda. Dari piano, hinggalah ke gitar dan drumnya, di adun dengan begitu baik sekali. Dan apabila meneliti liriknya pula, tanpa ragu-ragu lagi saya berkata, lagu ini memang duduk didalam kelasnya tersendiri yang mana tidak semua lagu yang dicipta dimukabumi ini mempunyai kelas, identiti dan kualiti yang baik.

Lagu ini dimulakan dengan petikan piano yang menggambarkan sebuah kesedihan. Seterusnya Matthew Bellamy berjaya mengubah dimensi lagu kepada satu perasaan misteri yang sangat gelap. Ia adalah seperti kebangkitan dari sebuah kesedihan kepada satu keberanian. Dalam beberapa bahagian ia mengenang kembali semua kesedihan dan perasaan bercampur baur yang telah berlaku dan bangkit untuk berjaya atas satu sebab yang misteri. Lagu ini mempunyai beberapa kali korus dan diakhiri dengan begitu baik melalui piano dan gitar juga. Ia dirakam dengan penuh teliti walaupun terdapat sedikit kecacatan pada beberapa bahagian.

Matt mentafsirkan lagu ini seperti berikut :

"Space Dementia is the term NASA Used for what happens if you're left out in space for a long time, because if you truly conceptualise the situation of being there and looking back at Earth, it can drive you mad, The song's about a person who's quite important in my life and who gives me space dementia when I look at them. It's about being intensely engrossed so that you become obsessive and almost nasty"

Tetapi bagi saya lagu ini boleh ditafsirkan dengan pelbagai perkara mengikut pemikiran individu itu sendiri.
Saya bukanlah seorang pemuzik, jadi saya tidak pandai untuk menerangkan selok-belok muzik yang telah diciptakan oleh Matthew Bellamy ini. Tetapi saya adalah seorang pendengar yang sukakan satu ketelitian dan keunggulan. Tidak semua pemuzik mampu mencipta muzik yang beridentiti. Walaupun ada beberapa bahagian dari lagu ini boleh diperbaiki, tetapi saya tetap menganggap lagu ini antara yang terbaik dari Muse.

Mungkin lagu ini telah memberikan makna yang begitu besar yang membuatkan saya begitu menghargainya. Saya pernah mengimpikan untuk melakukan sesuatu didalam hidup, namun tidak semua impian itu dapat dipenuhi dengan mudah. Lalu saya berpijak dibumi yang nyata, namun lagu ini telah membangkitkan kembali semangat untuk memenuhi impian saya sebagai seorang budak kampung yang biasa-biasa sahaja.

Sungguhpun begitu, sedikit nasihat, walau bagaimanapun anda meminati sesebuah lagu, artis atau genre, saya ulangi sekali lagi perkataan ini, berpijaklah di bumi yang nyata. Janganlah menjadi begitu taksub sehingga menafikan perkara-perkara yang hakiki. Hidup ini memang begitu indah jika pandai menghargai dan menterjemahkannya. Namun kadang-kala, jalan yang indah boleh juga menyesatkan jika tidak diamati dengan betul-betul.

 Manusia tetap manusia yang marhaen. Kurt Cobain, Matthew Bellamy, Thom Yorke dan Chris Martin bukanlah pengukur asas kepada kejayaan dan kesempurnaan manusia. Mereka tetap makhluk biasa yang diciptakan oleh Tuhan dengan mungkin sedikit keistimewaan. Jadi tak usah terlalu taksub. Kita masih perlu bersederhana dalam apa-apa perkarapun dan tahu batas-batasnya

Tentang impian saya pula, ya, bukan semua impian mudah untuk dipenuhi. Walaupun saya sudah hampir kepada impian itu namun masih ada banyak lagi halangan-halangan yang lain. Dalam hidup ini apa yang paling penting adalah kebahagiaan. Kebahagiaan. Jadi, janganlah mudah berputus asa dan janganlah mudah merasa terjatuh kerana perkara-perkara yang remeh. Ada banyak perkara yang boleh kita lakukan dengan begitu gembira walaupun mungkin tidak semua impian dapat dipenuhi.

Monday, September 24, 2012

Muse - Space Dementia

Space Dementia

H8 - is the one for me

It gives me all I need

And helps me coexist

With the chill


You make me sick
Because I adore you so
I love all the dirty tricks
And twisted games you play
On me


Space dementia in your eyes and
Peace will arise
And tear us apart
And make us meaningless again

You´ll make us want to die

I´d cut your name in my heart

We´ll destroy this world for you
I know you want me to
Feel your pain


Space dementia in your eyes and
 
Venus will arise

And tear us apart

And make us meaningless again


Friday, September 14, 2012

Cikgu tadika lelaki

Memang jarang kita dengar orang lelaki menjadi cikgu tadika. Justeru bila kali pertama saya melihat seorang lelaki muda yang tampan menjadi cikgu tadika di sekolah anak saya, saya menjadi tipikal pula. Saya bertanya kepada ketua gurunya, 

"Eh, boleh ke cikgu lelaki jadi tadika?', 

Lalu ketua guru itu tersenyum menjawab kepada saya, 

"Kenapa tak boleh pula puan? Cikgu tadikapun cikgu juga, cikgu pra sekolah kan ada lelaki, pra sekolah dan tadika tu kan sama?" 

Iya tak iya, betul juga. Kenapa pula perlu berfikiran negatif bila orang lelaki menjadi cikgu tadika. Sebenarnya bagus bila ada seorang lelaki menjadi cikgu tadika, jadi murid-murid lelaki boleh diuruskan oleh cikgu tersebut dan murid-murid perempuan boleh diuruskan oleh cikgu perempuan. Orang lelaki juga ada yang dikurniakan kesabaran yang baik, lebih prihatin dan fokus. Saya mengambil contoh suami saya (bukan memuji), saya lebih percaya suami yang menjaga anak-anak (berbanding dihantar ke pengasuh, bila saya ada urusan luar) kerana beliau seorang yang penyabar dan fokus terhadap kanak-kanak.

Berbalik kepada cikgu anak saya ini, mula-mula dulu saya ingat dia terpaksa menjadi cikgu tadika kerana tiada pilihan lain. Saya menjangka, selepas beberapa minggu dia akan berhenti kerja kerana tidak sanggup berhadapan dengan karenah kanak-kanak kecil. Tetapi tekaan saya tersilap pula, kerana sehingga kini dia masih lagi mengajar dan saya dapati kanak-kanak di sekolah itu juga suka dengannya, termasuklah anak saya. 

Pada majlis hari raya baru-baru ini, saya perhatikan ketika cikgu itu sedang makan, anak-anak murid datang berkerumun dengannya sampai tak menang tangan nak melayan. Sambil makan terpaksa pula mendengar dan melayan kaletah anak-anak murid yang comel itu. Sayang sekali saya tidak sempat mengambil gambar mereka.

Hari sukan
Cikgu Nazri sedang melayan anak-anak muridnya

memberi arahan sebelum acara

Hero saya

Rombongan sekolah (cikgu sedang menyusun murid )

didalam bas sebelum bertolak

majlis jamuan hari raya sekolah

Menurut ketua guru, cikgu nazri yang melatih anak-anak ini untuk aktiviti tersebut
Walaupun pekerjaan cikgu tadika di negara ini banyak dimonopoli oleh orang perempuan kerana sifat lemah lembut mereka (mungkin juga ada cikgu tadika lelaki diluar sana yang saya tidak tahu), tetapi kehadiran cikgu ini, cikgu Nazri namanya, amatlah dihargai. Bukan semua lelaki mampu terjun kedalam bidang yang dimonopoli kaum wanita selain bidang solekan, masakan dan jahitan. Kalau adapun, banyak dari mereka yang bersifat sangat lembut. Cikgu Nazri membuktikan, menjadi seorang cikgu tadika tidak perlu menjadi seorang sangat lembut kerana kalau sangat lembutpun, pastilah ibubapa tidak percaya dan takut hendak menghantar anak mereka ke tadika itu.

Oleh itu, tahniah di ucapkan kepada Cikgu Nazri kerana berjaya membina kepercayaan ibubapa kepada keupayaan kaum lelaki (jangan dimusnahkan kepercayaan itu), Ketua Guru dan juga MAIWP yang telah memberi kepercayaan sama rata kepada kaum lelaki. Kalau di luar negara memang ada cikgu lelaki yang menjadi cikgu tadika, tetapi di dalam negara kita ini amat berkurangan sekali akibat pemikiran dangkal sesetengah pihak. Bukan semua lelaki tidak boleh dipercayai, oleh itu keberanian MAIWP untuk melantik seorang guru lelaki adalah amat dikagumi, kerana kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya.

Friday, September 7, 2012

Rumah kampung dan suasana hari raya

Memang sambutan hari raya kami pada tahun ini agak meriah. Bukanlah kerana kami berlebih-lebihan. Semuanya sama sahaja seperti tahun yang lepas. Rumah emak sayapun masih juga seperti dulu. Tidak ada apa-apa tambahan. Cuma mungkin saudara-mara yang agak berada sedikit tidak berminat untuk datang beraya dirumah kami yang sangat sederhana itu kerana tidak selesa. Saya akui, rumah emak saya tidak mewah. Sebuah rumah papan yang agak besar, tetapi compang-camping. Banyak papan-papan yang telah di makan anai-anai. Tingkap-tingkapnya juga sudah banyak yang pecah. Rumah emak mertua saya di Sabak Bernam dan di Teluk Intan pun jauh lebih baik dari rumah emak saya itu. Begitu juga dengan rumah maklong saya yang sudah meninggal setahun yang lalu, kelihatan lebih terbela.

Dulu saya memang merancang untuk memperbaiki beberapa bahagian di rumah pusaka ini, tetapi saya dapati emak saya sudah semakin uzur dan selalu tidak berada di rumah itu lagi. Kakak-kakak saya juga sudah memiliki rumah mereka sendiri dan tidak berminat untuk tinggal menetap di Kampung ini lagi. Kami hanya balik sekali-sekala sahaja berkumpul beramai-ramai. Lalu saya batalkan hasrat saya, walaupun tiada siapa yang menghalangnya. Beberapa kejadian juga membuatkan saya kurang berminat untuk memperbaiki rumah ini. Biarlah apa yang ada sahaja. Emak boleh menetap dengan kami sampai bila-bilapun.

Mungkin lain orang, lain pula pendapatnya, tetapi rumah bukanlah menjadi pokok utama kami dalam merayakan Aidilfitri di kampung ini. Asalkan terlindung dari panas cahaya matahari dan hujan, ada kemudahan-kemudahan asas, ada tempat untuk tidur dan bersih, sudah cukuplah. Yang paling penting sekali kami semua merasa sangat gembira.

Gembira. Ya, itulah matlamat kita sebenarnya selain dari mencari keredaan Illahi. Apalah gunanya rumah yang besar cantik tetapi hati kita sentiasa dangkal dan tidak bahagia. Tidaklah maksud saya itu salah mempunyai rumah yang besar dan cantik, yang salah ialah, bila hati tidak mahu mencari kebahagiaan, asyik bermusuh-musuhan, penuh dengan syak wasangka dan dendam.


Hari raya kali ini, kesemua adik-beradik saya balik berkumpul. Anak-anak buah saya yang berjumlah 17 belas orang juga ada bersama-sama, kecuali anak kakak saya yang sudah meninggal dan kakak saya yang tinggal di Kajang, beliau hanya balik pada petang hari raya pertama. Kalaulah mereka ada sekali, suasana akan pasti menjadi lebih meriah.

Mungkin tidak setiap tahun kami dapat berkumpul beramai-ramai seperti ini, berbual santak ke pagi, berkongsi cerita (terutama pakar cerita hantu, abang ipar keempat saya), makan bersama-sama dan berebutkan bilik air. Tetapi saya akan selalu merindui momen itu.