Tuesday, January 22, 2013

Listen, listen, listen dan Isu pendidikan percuma



Saya agak tidak berpuashati dengan fenomena listen listen listen yang berlaku baru-baru ini. Ia bukanlah satu isu yang sangat besar, ia adalah satu isu yang sengaja dibesar-besarkan.Bagi saya kedua-dua pihak penyokong parti politik sengaja membesar-besarkan isu yang kecil. Yang selebihnya bergaduh dan hentam menghentam ialah orang melayu itu sendiri, tidak kiralah dari pihak mana pun. 

Bagi saya kedua-dua orang yang terlibat dalam forum itu, Bawani dah Sharifah Zahora, sama sahaja. Kedua-duanya tidak faham tentang etika dan sarat dengan emosi. Saudari Bawani itu memang seorang pelajar yang agak agresif dan berpihak kepada parti pembangkang. Sharifah itu juga seorang wanita yang agresif, tetapi saya tidak pasti pegangan parti politiknya. 

Walau bagaimanapun ada satu isu menarik yang telah dibangkitkan oleh saudara Bawani yang kerap dijadikan pertikaian antara penyokokng-penyokong parti politik, iaitu tentang isu pendidikan percuma. Dalam saya tidak ambil pusing, saya memandang berat juga perkara itu. Akhirnya saya terjumpa dengan satu artikel yang ditulis untuk menjawab tuduhan/kecaman/permintaan sebilangan penyokong parti politik tentang pendidikan percuma ini. 

Dibawah saya memaparkan artikel yang saya dapat dari sebuah laman sesawang. Dari mana tuan punya laman mendapatknya tidaklah pula saya selidik, saya bukanlah seorang peguam yang penuh hujah (atau juga putar belitnya), saya cuma berfikir dengan logik tentang apa yang dikatakan, boleh diterima akal, berbanding dengan permintaan saudari Bawani yang agak tidak masuk akal.

Saya percaya kebanyakan orang dan termasuk Bawani sendiri mendapatkan sumber maklumat tentang pendidikan percuma di sesetengah negara itu adalah dari laman web wikimapia (atau juga laman web lain). Kebanyakan laman web ini tidak menerangkan dengan jelas perkara-perkara lain yang berkaitan dengan pendidikan percuma di negara-negara tersebut. Ada sesetengah orang memang suka menuduh-nuduh atau mengambil berat tentang sesuatu fakta yang belum sahih dan kemudian menghebahkannya seolah-olah ia adalah suatu perkara yang begitu serius dan boleh dipakai.


Listen, listen, listen. Menjawab tuduhan Bawani, ahli Parti Sosialis Malaysia. Isu pendidikan percuma :

1. Argentina.

Memang pendidikan di negara berkenaan percuma dan terbuka kepada sesiapa sahaja. Tetapi, terdapat banyak kos tersembunyi di negara berkeaan seperti pelajar harus membayar kos pengakutan dan pelbagai kos-kos lain yang mengarut. Pemberian biasiswa di negara berkenaan yang tidak sama rata sebenarnya telah mengabaikan golongan yang berpendidikan rendah untuk masuk ke dalam universiti. 9 daripada 10 pelajar yang memasuki universiti di Argentina datang daripada golongan kaya.

2. Negara dunia ketiga seperti Sri Lanka dan Mauritius mengamalkan pendidikan percuma?

Sebelum nak bercakap mengenai Sri Lanka, fahamkan dulu sistem pendidikan mereka. Hanya 10 peratus sahaja mereka yang layak memasuki university, selebihnya akan terpiggir. Inilah harganya yang perlu dibayar. Mengenai soal Mauritius, hanya orang bodoh sahaja yang membandingkan Malaysia dengan Mauritius. 1,286,340 merupakan jumlah rakyat di sana. Negara mereka pula kecil dan pengajian swasta cuma menjalankan kelas pada hari minggu sahaja memandangkan jumlah pelajar di sana sangat kecil. Jadi, buat apa nak bandingkan epal dengan durian? Sangat tidak adil bukan?

3. Brazil.

Ya, pendidikan mereka percuma, tetapi, nah, ambil ni: "Brazil is known for charging a high tax burden from its citizens and companies established. We will provide an overview of the most common taxes in Brazil, dividing them into Federal, State and Municipal taxes." Rujuk link pada komen saya dibawah." Everyday taxes in Brazil: IPVA, IPTU and IPTR!"

4. Bandingkan dengan negara kaya pula?

Berapa kerat negara kaya yang ada sistem pendidikan percuma? Denmark? Kadar cukai di negara berkenaan merupakan yang paling tinggi di dunia. Kita perlu bayar untuk sesuatu yang percuma.

5. Turki?

Sistem pendidikan negara kita tak ubah macam negara mereka.Turki hanya menawarkan pendidikan percuma pada peringkat sekolah rendah dan menengah daripada gred 1 sehinggalah 12. Serupa dengan negara kita, pendidikan percuma di Malaysia ditawarkan daripada darjah satu sehinggalah ke tingkatan 6 sebenarnya. Dan Malaysia hanya mengenakan 10% bayaran untuk pendidikan tertiaty (universiti, kolej) dengan 90% disubsidi kerajaan.

6. Finland?

Saya dah cakap, jangan buat perbandingan epal dan durian. Kita buat sedikit analisis pasal negara Finland. Finland mempunyai 169, 000 orang pelajar dan Malaysia mempunyai 508,256 pelajar yang belajar di IPTA (IPTA sahaja, tidak termasuk IPTS lagi). Malaysia sebenarnya memberikan subsidi sebanyak 95 % daripada yuran pengajian sebenar di IPTA. Pelajar hanya membayar 5 % sahaja. Cukai pendapatan di Finland mencecah 50 peratus ke atas manakala Malaysia hanyalah mencecah 26 peratus maksimun. Dan, kenapa tergamak kalian bandingkan epal dan durian?

Negara-negara yang dibangkitkan oleh Bawini sebenarnya kaya dengan inflasi. Ambil contoh Argentina sudah cukup. 38 peratus inflasi untuk 2 tahun kebelakangan ini. Barang naik sikit kat Malaysia pun dah bising, dan hanya kerana pendidikan percuma, apakah sudah bersedia rakyat Malaysia untuk menghadapi cukai yang tinggi?  

Komen : Di Malaysia, kalau x nak bayar cukai pendapatan, bayarlah zakat untuk pemotongan terus. 

 Sharifah juga harus dipersalahkan. Belum sempat Bawani menghabiskan hujahnya, terus Sharifah memotong. Tetapi saya juga difahamkan yang Sharifah terpaksa memotong kerana kesuntukan masa program. Bawani pula bertanyakan selepas waktu program bukan Q & A session. Ini yang dianggap sebagai sejenis provokasi kerana sepatutnya soalan itu ditanyakan kepada panelis, bukannya moderator. 

 Dan menjadikan Ambiga sebagai idola sudah menggambarkan mentalitinya.

No comments:

Post a Comment