Thursday, February 7, 2013

Akibat Suka Menyimpan Perasaan Dengki Terhadap Orang Lain | Anak-Anak Negeri Sembilan Blog

Akibat Suka Menyimpan Perasaan Dengki Terhadap Orang Lain | Anak-Anak Negeri Sembilan Blog

 Bagi yang suka membaca cerita Enyid Blyton pasti perasan cerita dibawah ada persamaan dengan beberapa cerita yang dikarang oleh penulis tersebut. Tetapi cerita ini di dalam bahasa melayu dan terdapat sedikit perbezaan. Siapa pengarangnya saya tidak pasti. Ia dipetik dari sebuah blog tempatan seperti pautan di atas. Apapun jangan mudah merasa irihati dan dengki, tidak ada gunanya.

 Memang tidak dinafikan, ada segelintir manusia ini memang tidak suka melihat kebahagaian , kesenangan orang lain.  Jika sudah menyimpan perasaan hasad dengki itu, memang akan ada sahaja yang seseorang itu akan cuba lakukan sampailah sesuatu perkara itu akan musnah. KisahBest.My akan berkongsi dengan anda tentang tiga orang budak hitam yang hidup sebagai sahabat. Namun di pengakhiran cerita, rupa-rupanya salah seorang daripada mereka menyimpan perasaan dengki terhadap orang lain. Ikuti kisah di bawah ini.
Tiga orang budak hitam berjalan-jalan di atas pasir di persisiran sebuah pantai. Tiba-tiba seorang dari mereka tertendang sebiji botol. Beliaupun mengambil botol tersebut. Botol tersebut tertutup rapat dengan penutup gabus. Kesemua mereka kehairanan dan tertanya-tanya apa yang ada di dalam botol tersebut. Lalu salah seorang dari mereka pun membukanya. Terbuka sahaja botol tersebut, keluarlah seekor jin yang amat besar.

Jin tersebut ketawa-terbahak-bahak lalu berkata ” Siapakah engkau hai manusia yang telah membebaskan aku? Aku telah terkurung dalam botol ini selama 20 tahun. Dalam masa terkurung aku telah bersumpah akan menyempurnakan 3 hajat sesiapa yang membebaskan aku dari botol ini.. Nah! Sekarang kamu semua pintalah apa-apa, akan aku tunaikan permintaanmu”

Nuffnang Ads


Ketiga-tiga budak hitam itu mulanya terkejut tetapi bergembira apabila jin tersebut menawarkan untuk menunaikan permintaan mereka. Jin pun berkata kepada budak yang pertama, ” Pintalah!” Budak hitam pertama pun berkata . “Tukarkanlah aku menjadi putih supaya aku kelihatan cantik” Jin pun menunaikan permintaannya. Lalu budak itu pun menjadi putih. Jin pun berkata kepada budak hitam kedua,”Pintalah!”.

Budak hitam kedua pun berkata .” Tukarkanlah aku menjadi putih dan kelihatan cantik, lebih putih dan cantik daripada budak yang pertama”. Jin pun menunaikan permintaannya. Lalu budak itu pun menjadi putih dan cantik lebih daripada budak yang pertama. Jin pun berkata kepada budak hitam ketiga, “Pintalah!”. Budak hitam ketiga pun berkata .”Tukarkanlah aku menjadi putih dan kelihatan cantik, lebih putih dan cantik daripada budak yang pertama dan kedua”.

Jin pun berkata. ” Tidak, permintaan itu tidak dapat aku perkenankan. Pintalah yang lain…” Budak hitam ketiga kehairanan dan terfikir-fikir apa yang mahu dipintanya.

Setelah lama berfikir, budak hitam ketiga pun berkata ” Kalau begitu, aku pinta kau hitamkan kembali rakan aku yang dua orang itu” Lalu jin pun tunaikan permintaannya. Kembalilah asal hitam kedua-duanya. Jin pun berlalu dari situ dan ketiga-tiga mereka tercengang-cengang dan tidak memperolehi sesuatu apa pun.

Moral:

Sikap dengki, cemburu dan irihati seringkali bersarang di hati manusia. Manusia tidak suka melihat orang lain lebih dari mereka dan mengharapkan mereka lebih dari orang lain. Mereka juga suka melihat nikmat orang lain hilang. Sikap ini sebenarnya pada akhirnya merugikan manusia sendiri.


No comments:

Post a Comment