Saturday, June 22, 2013

Perkhidmatan kenderaan awam di Putrajaya

Ini adalah kali ke dua saya menulis entry tentang perkhidmatan bas dari Putrajaya ke KL.

Saya ingin memberi sedikit informasi berkenaan pengangkutan awam dari dalam Putrajaya ke KL. Sila perbetulkan informasi saya melalui emel meteorburning@yahoo.com jika terdapat maklumat yang salah.

Terdapat tiga pengangkutan awam yang utama dari dalam Putrajaya iaitu bas, teksi dan ERL. Stesen bas utama dalam putrajaya terletak di Putrajaya Sentral. Begitu juga bagi perkhidmatan Teksi dan ERL, di sinilah juga stesen utamanya.

1. BAS

Bas keluar/masuk Putrajaya

Terdapat 3 syarikat memberi perkhidmatan keluar masuk ke dalam Putrajaya-KL. Tiga syarikat bas ini ialah RapidKL, Metro Bus dan Sri Indah. Tetapi kebelakangan ini saya agak jarang melihat perkjhdmatan bas dari syarikat Sri Indah, saya tidak tahu samada ia telah mengikuti laluan lain atau perkhidmatannya sudah tiada.

Bas RapidKL, 

Terdapat dua bas Rapid di dalam Putrajaya, satu bas pergi ke stesen komuter dan serdang. Kalau tak silap saya bas bernombor U29. Bas Rapid yang pergi ke KL pula bernombor E1. Bas E1 ini akan berhenti di stesen KL Sentral hanya untuk menurunkan penumpang. Cara nak tunggu bas ini, pergilah ke stesen Putrajaya Sentral atau perhentian bas sebelah flat hijau presint 9 atau perhentian bas di depan blok 5/6 presint 9. Tambangnya ialah RM 3.80. Kalau dari KL ke Putrajaya pula, sila tunggu di stesen CM atau Kotaraya (sinar kota). Jangan tunggu di KL Sentral, ia tidak mengambil penumpang di sana. Jadual perjalanan ialah sejam sekali. Perkhidmatan bas ini seringkali bermasalah. Macam bas-bas kampung pula. Kadang-kadang cepat, kadang-kadang lambat. Bila ramai penumpang terpaksa berebut dan berdiri sampai ke Putrajaya. Perjalanan dari KL ke Putrajaya atau dari Putrajaya ke KL hanya makan masa 30 minit jika jalan tidak jam.

*Saya ragu-ragu dengan satu lagi info, tapi saya sebutkan juga, kalau tak silap ada lagi satu bas rapid pergi ke Cyberjaya. Sila dapatkan info di Putrajaya Sentral.

 Bas Metro

Saya tidak pernah menaiki bas metro. Tetapi tempat menunggunya ialah di Kotaraya. sama seperti Bas rapid. Kalau di Purajaya pula tempat menunggunya adalah sama seperti bas RapidKL. Cuma bas ini banyak pusing-pusing dalam Putarajaya sebelum pergi ke Kuala Lumpur, jadi banyak masa yang akan diambil, berbanding Bas Rapid.

Bas dalam Putrajaya 

Bas Nadi Putra

Perkhidmatan bas dalam Putrajaya ialah dari syarikat Nadi Putra. Saya pernah beberapa kali menaiki bas ini. Setiap Presint mempunyai nombor bas sendiri, contohnya bas yang pergi ke presint-presint tertentu mengikut nombor, seperti 106, 102,atau 103. Nombor bas boleh disemak di Stesen Putra Sentral. Bas yang pergi ke Presint 1,2,3 dan 4 memang banyak. Jangan risau. Tetapi bas yang pergi ke kawasan-kawasan terpencil seperti presint 11, presint 15, presint 5 dan 6, nasib-nasiblah, macam bas kampung juga, kecuali waktu peak hari bekerja, mungkin banyak.

2. TRAIN

Satu-satu perkhidmatan train tunggal di dalam Putrajaya pula adalah dari syarikat ERL railway. Anda boleh turun di Stesen Bandar tasik selatan dan kemudian menukar laluan menggunakan STAR LRT atau Komuter. Anda juga boleh meneruskan perjalanan menggunakan LRT ini sehingga ke stesen terakhirnya iaitu KL Sentral, di mana di sini terdapat perkhidmatan train yang lain seperti Putra LRT, Monorail dan KTM Komuter juga.

3. TEKSI

Bagi perkhidmatan teksi pula, ia mungkin mengenakan cas yang lebih tinggi berbanding kedua-dua perkhidmatan di atas. Teksi berbayar di Putra Sentral sudah ditetapkan harganya mengikut presint dan kilometer di dalam Putrajaya. Sebagai contoh, untuk ke Presint 11 casnya adalah RM 11 manakala presint empat casnya ialah RM7. Anda boleh baca di stesen teksi Putrajaya Sentral tentang jarak dan tambang. Bagi yang pertama kali datang dan ada duit lebih, bolehlah menggunakan teksi. Setakat ini perkhidmatan teksi di Putrajaya adalah selamat dan jarang dengar cerita yang tidak baik.