Wednesday, November 11, 2015

Resepi susu pekat manis homemade

 PERHATIAN

SAYA DAPATI ENTRY KALI INI TELAH DI PLAGIAT OLEH SESETENGAH PEMBACA YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB. PEMBACA TERSEBUT TELAH MENCURI ENTRY DAN GAMBAR SERTA MENGAKU BELIAU YANG MENGHASILKAN RESEPI DAN MENERBITKAN DI TEMPAT LAIN. SAYA MEMBENARKAN ENRY INI ATAU APA-APA ENTRY DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN PERIBADI SAHAJA DAN BUKAN UNTUK MENDAPAT NAMA. HARAP PEMBACA SEKALIAN DAPAT MENJADI LEBIH BUDIMAN DAN SAYA AKAN MELAPOR SEBARANG KESALAHAN YANG DILAKUKAN KEPADA SKMM JIKA DIDAPATI SERIUS. (10 NOVEMBER 2015)


Tiba-tiba pulak blog memmetlenggeng ni bertukar menjadi blog masakan. Oh bukan, sekadar nak berkongsi ilmu

Ceritanya macam ni, hari tu saya out station, ada orang telah berikan saya susu segar dalam jumlah yang agak banyak juga. Ini susu segar bukan kedai punya tau. Ini susu segar memang trully segar. Belum buat apa-apa lagi. Pasteurpun belum. Jadi bila balik, kalau panaskan pun, satu keluarga masih tak larat nak minum. Maka, saya buatlah susu pekat manis. Resepi pun dari Yani bekas owner laman web My Resepi. Dulu-dulu masa My Resepi yang lama, pernahlah chatting dengan beliau di forumnya. Tapi bila dah tukar owner baru dan web itu makin meriah, kebanyakkan otainya hilang pula. Kemesraannya pun tak sama macam dulu. Otai-otai yang selalu berada di situ dah mula buka blog sendiri, termasuk le Cik Mat Gebu kita. Bila fikir-fikir balik, laman web itu sangat bermanfaat kepada saya. Terhutang budi rasanya.

Ok, di sini saya nak beri resepi susu pekat manis yang saya buat sendiri di rumah. Bagi yang kencing manis, tak digalakkan minum susu pekat manis. Bukan apa, kandungan gulanya sangat tinggi. Bagi yang tak kencing manis, kalau dapat kurangkan, kurangkan ler makan manis-manis. Senyum manis tak apa, hokeyyy..





 susu segar (boleh tukar susu tepung yang dibancuh) = 1.5 liter
gula pasir = 1 kg

cara-cara :
masuk susu dalam periuk bersih
masukkan gula pasir
panaskan sambil kacau dengan suhu yang rendah.
susu segar akan mendidih cepat, 
mesti nak kena jaga api selalu dan kena kacau selalu, 
jangan sampai melimpah.

kacau-kacau-kacau
sampailah ia likat macam susu pekat yang kita tengok dalam tin tu. 
lepas tu tapiskan keladak-keladak susu itu.

Siap.
masukkan dalam bekas 
tunggu sejuk sebelum masukkan dalam peti ais.

Beli lebih senang. 
Tapi kalau nak lebih bersih dan tentu halalnya, lebih baik buat sendiri.
Lagipun kalau beli mereka guna krimer, bukan susu segar. 
Guna susu segar lebih berkualiti, walaupun mahal.

Rasanya? 
Sama sahaja macam yang kedai punya (bagi sayalah)

Selamat mencuba



14 comments:

  1. boleh cuba ni....fresh from the kitchen...hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi nak kena kacau betul-betul. Tapis pun kena tapis kelapa yg jarang2 tu, baru dia ok

      Delete
  2. bagusnya idea resepi ni Zila, pcl resah skrg ni kan banyak produk tak halal di pasaran ..kalau semua boleh buat sendiri kan bagus.. :) t.kasih akan di cuba buat nt.

    ReplyDelete
  3. camni rupanya nak buat. ada peluang nanti saya cuba buat sendiri.. thx for sharing kak zila.. :)

    ReplyDelete
  4. Salam.Kalau pakai brown sugar boleh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh, tapi warna tak samalah, dia brownish sikit...

      Delete
  5. nice..

    dulu entri saya pun ada yg kena plagiat...

    ReplyDelete
  6. As salam zila
    Lama tk kunjung sini..
    Knor pun nak buat jugalah sng jimat..hihi tqvm

    ReplyDelete
  7. Terimakasih share resipi.. mana menghilang zila? Moga sihat selalu :)

    ReplyDelete
  8. Rindu kat Zila...ingatkan akak sorang lama menyepi...Zila pun dah lama tak update post ya...busy ke..hihii

    ReplyDelete
  9. hi :) , baru tahu cara nk buat selalu beli je...

    ReplyDelete