Friday, October 11, 2013

Mulut celupar, telinga nipis

Sebenarnya saya pinjam quotes dibawah dari ZAMANI. Saya memang setuju sangat dengan beliau. Dalam Islam ini ada adab sebenarnya cara hendak menegur. Bukan main hentam kromo sahaja. Kalau boleh, biarlah jangan sampai hendak war-warkan satu dunia. Kena jaga air muka orang yang hendak ditegur itu. Biarlah teguran dibuat melalui emel atau private message sahaja dan ayatnya tidak menjatuhkan orang hendak yang ditegur. Itukan lebih baik. Ini buat post dan entry bagai nak rak untuk komen orang lain, macam dia seorang sahaja yang sempurna. Nanti bila kena back fire balik, tau pula nak merajuk, kecewa, sedih dan nak melawan. Betullah kata suami saya, orang yang lidahnya tajam, telinganya nipis. Maksudnya orang yang mulut celupar, bila orang mengata dia balik, dengan cepat pula dia hendak melenting-lenting. Semoga ianya menjadi ikhtibar kepada kita semua.

                               

35 comments:

  1. yes...bagus entry ni.... nak tegur biar berdepan kan Zila.... tak mainlah sindir sindir hehee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm, saya biasa tak ambil port sangat pasal fb ni. Jarang update facebook pun..

      Delete
  2. setuju sangat entry ni..kekadang bile kite cube utk berbicara cara baik, dia kata kite sound die plak..alahai susah tau nk jage ati manusia ni..ske pk negatif memanjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul memang ada manusia yg macam ni. Sekali kalau dia buat orang memang takkan lupa sampai mati.. Itulah kata, terlajak perahu boleh undur...

      Delete
  3. Replies
    1. Eh, abg abil pun ada sini? hihi, thanks singgah

      Delete
  4. salam...sue setuju sangat....menasihat secara senyap2 lebih baik....
    takut kita aibkan dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengaibkan orang secara terbuka dengan orang tahu siapa yang diaibkan tu, haa, mesti Tuhan akan balas lain. Nanti saudara mara atau kawan-kawan dia pulak buat kat dia balik kan?

      Delete
    2. betul tu kak...hm...pandai2 pikir la...
      dalaman kita mencerminkan luaran kita..

      Delete
  5. So... berhati-hati bila nak menegur org lain. Takut dieri sendiri pun tak sempurna lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Kak Zakie, saya selalu ingat ini, sebab tu kalau nak tegur, lebih baik PM sahaja...Sebab cara menulis tu menggambarkan macamana mentaliti kita

      Delete
  6. tapi kan kak, memang ada jenis orang yang suka menegur dengan cara tak betul, pada dia dah terbaik or habis baik dah tu, nak menegur, tapi sebenarnya nampak lebih kepada menghina dan mengaibkan...semoga kita dijauhkan dan x tergolong dalam golongan ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah katanya manusia yang tidak sempurna

      Delete
  7. Sekarang ni ramai yang cam ni Zila... bidas dan sindir-sindir orang/kawan dlm FB... pastu kalau bercakap macam bagus-bagus je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adaa....Yang tak tahu ujung pangkal tetiba nak marahpun adoo..hihi

      Delete
  8. Replies
    1. semoga masalah nufnang mama selesai cepat ye

      Delete
  9. setuju sangat..tp kadang2 niat dah tersalah erti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mar, peringatan untuk diri sendiri jugak sebenarnya..

      Delete
  10. betul tu kak.. elok tegur secara berhikmah..

    ReplyDelete
  11. dia rasa diri dia sudah sempurna tu yang tunjuk bagus. Bila kena fire balik pandai pulak jawab akaun kena hack! manusia.. manusia... D:

    ReplyDelete
  12. tegur org x bermakna kita lebih baik dari org tu.. so, jgn memperkecilkan dia.. igt, diri kita sndiri pun x sempurna.. :)

    ReplyDelete
  13. mengingatkan diri sendiri supaya berhati2 ...

    ReplyDelete
  14. yg penting, jaga aib org kalau nk org jaga aib kita kan, kak? :)

    ReplyDelete
  15. Sebab itu kita perlu ada ilmu, untuk menegur pun perlu bijak bukan main hentam keromo sahaja. Kita ada agama...maka ikutlah cara orang yang ada agama... :)

    p/s: Tegur saya jika saya silap

    ReplyDelete
  16. betul tu kak, nk menegur org ni kita ada caranya. bak kata pepatah, bagai menarik rambut dlm tepung.

    ReplyDelete
  17. Betull.. Macam memalukan orang kalau tegur dengan jatuhkan orang. Meskipun rasa geram kena kawal :)

    ReplyDelete
  18. Orang kata kalau nak menegur tu biarlah berhemah.. =)
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  19. Setuju tu.. klu nk tegur biarlah tanpa membuka aibnya kpd org lain.. mmg x baik mcm tu..

    ReplyDelete
  20. sukarnya utk kita menegur org mcm ni kan
    org yg mudah melenting secepat kilat ni
    tp mmg betul kata akak..aptutnya tegurlah cara berhemah secara peribada, jgn secara umum, kang dh menjatuhkan maruah org tu...

    ReplyDelete
  21. betul3..bengang dapat rakan macam ni

    ReplyDelete
  22. moga kita tak tergolong dalam kelompok yang sedemikian.

    ReplyDelete
  23. kann....biasanya yg menasihat secara terbuka ni bukan layak manapun. nak tunjuk hebat kononnya.

    hadoiii....personal tu lebih baik.

    sdgkn org yg selayaknya menegurpun tahu beralas dlm setiap tegurannya, inikan kita yg penuh dgn kata2 nista.

    ReplyDelete
  24. tegur kena ada caranya jugak.. kalo tak teguran akan disalah anggap pulak..

    ReplyDelete