Tuesday, January 28, 2014

jenis-jenis post dalam FB

Saya terjumpa satu post yang menarik di FB. Suka saya membacanya. Sinis sekali. Tapi jauhkan diri dari sifat dengki. Orang yang buat post ini pun mungkin ada tidak puas hati terhadap kawan-kawannya agaknya. Jadi untuk lebih sinis, beliau buatlah post sebegini. Apapun, ia masih berbaloi untuk dibaca. Saya paling suka no 6 dan 3, sebab selalu jumpa. Hehehe


Jenis-jenis status FB yang ada tujuan tersirat (copy paste):

1. Check in kat hospital siap snap gambar sambil ayat sendu2 suruh doakan anak, suami etc.. padahal nak bagitau check in kat Prince Court Hospital… pesakit pun cuma demam manja2 je.. Kata lah warded kat GH wad kelas 3, mati hidup balik takkan ‘check in’ status fb kan.. huhu

2. Snap gambar anak dalam umah dengan caption ‘alahai anak mama ni bla bla bla…’.. padahal nak tunjuk sofa, tv or perabot baru yg jadi objek latar belakangnya.. Yerla kalau tak buat macam tu orang tak tau kan.. Takkan semua orang nak jemput datang rumah..

3. Syukur tak henti2.. ‘Alhamdulillah rezeki yang semakin melimpah ruah, makin masyukk..bla bla bla’.. Alhamdulillah itu dan ini.. padahal nak orang tau betapa mewah atau kayanyer dia sekarang (sebenarnyer takde pun).. Kalau ikhlas nak bersyukur, terus lah sujud kepada Allah swt.. sesungguhnya Allah itu ada dimana2.. tak perlu guna fesbuk sebagai orang tengah!!

4. Tangkap pic dalam kereta…eh pastinyer kena nampak stereng sekali.. Caption, biasala.. ‘Ala jam la jalan… gud morning semua.. letih la hari ni.. etc etc..’ Padahal nak tunjuk lambang kat stereng kereta tu.. Hello kalau bawak Lamborghini ke Porche ke ok la.. Setakat Honda, Toyota, Nissan dan yang sewaktu dengannya, rentikanlah dik !

5. Check in kat shopping mall dengan status ‘shopping untuk hilangkan stress’ atau ‘ahhh hari2 shopping, abes la duit i..’ atau ‘hmm I kalau bershopping mcm ni la..susah nak berhenti’… hahaha kelakar kan.. sebenarnya nak bagitau orang lain yang dia banyak duit boleh shopping hari-hari. Ade yang jenis siap snap gambo paper bag lagi, nak tayang brand.. nak lagi parah siap snap tanda harga.. kalau gitu sah lah, korang ade penyakit ‘CULTURE SHOCK’ !

6. 24 hours duk update pasal anak dia.. anak dia la paling cerdik, anak dia la paling comey.. mcm orang lain takde anak.. takpun sibuk update pasal Laki dia.. Laki dia la yang paling kaya, laki dia la yang paling loving, laki dia itu laki dia ini.. hmm yunk memangla itu facebook awak, tapi awak bukan Kate Middleton atau Diva Siti Nurhaliza. Orang tanak tau setiap inci pasal keluarga awak!!

7. Tangkap pic sendiri (mulut biasala muncung, herot segala bagai), dengan caption ‘muka tanpa mekap..mata panda letih tak cukup tdo bla bla bla…’ dengan harapan ade la orang lain komen.. “eh u still nampak comel la.. nampak muda la dari umur sebenar etc etc” hmm.. lu pikir la sendiri..

8. Selalunya pompuan selfie muka kunun x mekap baru bangun tido
Caption "muka serabai x mndi lg"
Walhalnya dah 2 jam belek muka & touch up supaya nmpak cantik au naturale

Dgn harapan org akan komen
"Eh cantik lah... baru bangun tido pon cantik"

Haaa yang lain-lain korang isilah sendiri !

Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda:

Ertinya:
“Suatu yang paling aku khuatirkan kamu ialah syirik kecil, lalu ditanya oleh sahabat.”Apakah syirik kecil itu ya Rasulullah s.a.w?” Kemudian baginda s.a.w bersabda: ”Iaitu riak.””
(HR.Ahmad dan Baihaqi)

27 comments:

  1. walaupun sinis tp setuju 100%...
    dok kat mana pun mesti update status..@mid valley la..@KLIA la..

    ReplyDelete
  2. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  3. teringat seorg schoolmate saya . semua status tu dia ada update . dia ni setakat spm jer . tapi allah bagi dia suami yg kaya . keta brand german , motor harley . umah dia vila . dok jb tapi breakfast kat spore . hampir setiap hari shopping juga kat spore . muka dulu biasa jer , sekarang dah cun melecun cam umur 19 thn u . bercuti juga kat oversea . lately , org dah malas nak komen fb dia . malah yg perli dia lagi lah ramai ... ermmmm

    ReplyDelete
  4. hahaha.. kelakar la.. penghilang stress katenye.. dimana lagi kalau bukan di Muka Buku :D

    ReplyDelete
  5. pnah baca kat FB.. tapi x semua mcm tu.. terasa diri ini.. sbb kadang2 buat no.3 ... huhuhuh.. no.1 tu plak xde nk bangga pun.. hospital gomen je...

    ReplyDelete
  6. hahaha... kelakar.. niat tu yang utama.. hihi

    ReplyDelete
  7. hmm..memang ramai yg macam tu... saya rasa saya tak pernah buat semua tu....hubby dah warning awal awal kalau nak berfb...dia kata tak payah nak cerita semua kat orang...hehee... Apapun terpulang pada niat orang tu. kalau nak menunjuk nunjuk tu memang salah lah kan...

    ReplyDelete
  8. hehehe... semuanya mau minta pujian bila kena kutuk trus kena band :)

    ReplyDelete
  9. pada Che Mid, berbalik pada niat tuan punya..niat baik akan dapat dilihat, niat yang tak baik walau bijak sembunyikan lambat laun pembaca perasan juga..

    ReplyDelete
  10. pelbagai karenah manusia di muka bumi ini...yg baik jadi teladan...bersangka baik jelah kan zila...suka like @ komen..tak best biarkan saja...

    ReplyDelete
  11. Mmg mcm2 perangai org dalam fb ni.. kdg2 ada jenis org yg kita pun tak percaya dia boleh buat status mcm tu.. wallahualam.. :)

    ReplyDelete
  12. ha..ha..klakar akak..setuju..yg ambil gambar mulut mucung tu x leh blah..satu gambar mlambangkan pelbagai maksud..

    ReplyDelete

  13. As salamu'alaikum shbt yg di muliakan Allah. Jika kita pasang niat yg baik dgn penuh keikhlasan, Allah akan berikan berbagai jalan utk mencapai niat tersebut. Setiap niat baik yg kita bentuk akan di ganjari pahala oleh Allah SWT. mari kita bentuk berbagai niat yg murni agar dpt pahala, hidup lebih terarah & bermakna & Allah kurniakan semangat, tenaga & ilham utk mencapai niat tersebut. Moga Allah rahmati & berkati kita semua. Aamiin, wassalam.

    kadang teguran Allah di sampaikan melalui manusia

    ReplyDelete
  14. amboi! hahaha...nasib baik xde kategori sally...suka ambik gmbr makanan -_-'

    ReplyDelete
  15. Orang zaman sekarang macam itulah. Memang tak sah kalo tak ambil gambar then upload kat facebook dan instagram

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kak, haha lawak. penuh dengan sindiran. macam2 jenis orang kat fb kan.. sabor banyak la ye. Kalau tak suka, hide je post tu. hehehe

    ReplyDelete
  17. Rietta manusia penuh kekurangan, xmampu utk rietta menunjuk pape pown...hmm...yg citer anak dan suami, mgkin nk tunjuk dekat yg belum berkahwin ataw yg dah lamer kahwin blom punyai anak...buat dorg terasa...rietta belajar sesuatu dr sorg rakan blog...jgn tunjukan sesuatu yg kita ada, pada org yg tiada...contoh suami pada wanita blom berkahwin, anak pada pasangan yg blom ada cahaya mata...tapi rietta xde ac FB...

    ReplyDelete
  18. Semuanya bergantung kepada niat. Tapi ada baiknya simpan saja apa yang nak ditunjuk tu sebab takut terbabas niatnya :)

    ReplyDelete
  19. untuk selami niat seseorang mungkin tak tercapai dek akal.. biarlah bahagia mereka dengan cara mereka , tapi yg sebenarnya Orang yg puas adalah raja, orang yg banyak marah adalah orang gila sedangkan orang dengki adalah orang yg zalim...kita ikut rentak semasa kalau perlu kita ikut..kalau tak..biar sajalah...

    ReplyDelete
  20. haha mendalam maksudnya tu...apa pun nk post kn fikir dulu...niat yg utama...:)

    ReplyDelete
  21. setuju...semuanya bergantung atas niat masing-masing..kalau nak menunjuk-nunjuk tu baik tak payah... yang penting keluarkan perkara yang bermanfaat yang tak bermanfaat kita tinggalkan sekurang-kurangnya memberi faedah untuk masyarakat...

    ReplyDelete
  22. saya dah lama perasan perkara ni..tapi tak amik pusing..kat blog2 pon ada gak kan..

    ReplyDelete
  23. Haha...macam2 kan... tapi bagi nrl itu hak masing2 nak post apepun... kalau adapun yang kita x suka, ignore je... takut dtg penyakit hati iaitu dengki... harap dijauhkan... ^__^

    ReplyDelete
  24. keh..keh kelakar sis..baca entry ni..betul ada reason setiap post dan gambar yg di post.. so kita la kna pandai mnilai sendiri... lawak enty ni :P

    ReplyDelete