Monday, January 26, 2015

Pengalaman di hotel Prima Melaka

Selepas sehari tidur di rumah kakak saya dan berjalan ke Oceanarium Melaka, kami memilih tidur di hotel pula (kononnya hendak feeling bercuti). Kami memilih hotel Prima Melaka. Ia adalah sebuah hotel yang ok. Bayaran murah, bilik yang selesa, cuma bilik air agak kurang memuaskan sedikit. Tapi jangan hendak berkira sangat kerana bilik itu hanya berharga RM90 satu malam dengan dua breakfeast. Ini untuk rate weekday. Rate hari minggu adalah berbeza.

Breakfeastnya pun boleh tahan sedap juga. Tak banyak hotel murah yang menyediakan sarapan. Kalau adapun, bilik selalu tidak memuaskan dan makanan juga tidak sesedap mana. Orang yang biasa travel macam saya, pernah merasa tinggal di pelbagai jenis hotel dengan pelbagai jenis gred tidak akan banyak komplen dan tidak akan membandingkan hotel di Raub Pahang atau di Kampung Gajah Perak. Sensitivitinya kerana Melaka adalah tempat perlancongan utama, maka ada pro dan kontra. (Pada hemat saya, tak payahlah bajet hensem sangat nak ambil hotel 4-5 bintang bagai semata-mata nak menunjuk dalam facebook kita duduk di hotel, haha - tapi kalau mampu tak ada masalah apapun)




Kedudukan

Boleh dikatakan kedudukan hotel ini sangat-sangat strategik. Ia terletak ditengah-tengah Bandar Melaka dan anda boleh berjalan kaki sahaja jika hendak pergi ke tempat-tempat perlancongan terkemuka di Bandar Hilir. Cuma agak penat sedikitlah berjalan, tetapi ianya sangat berbaloi menyelusuri tepian sungai Melaka dengan sesekali memerhati bot-bot perlancongan lalu. Kawasan ini dijaga supaya sentiasa nampak klasik. Di beberapa bahagian terdapat jambatan yang merintangi sungai itu. Perjalanan dari Hotel ke Jonker Walk dan sekitarnya hanya mengambil masa kira-kira 15 minit (kecuali jika mengambil kira ada anak-anak kecil atau warga emas turut serta).

15-17 minit berjalan (parking di bandaraya ini sangat sukar, berjalan kaki lebih mudah)
Petang itu, selepas Check in, suami saya mengajak kami berjalan kaki ke Jonker Walk. Sekadar melihat-lihat. Ia pekan cina seperti Petaling Street. Mana mungkin kami hendak membeli belah dan makan dikawasan seperti itu. (Oh, maksudnya, tak sesuai untuk kami membeli barangan dan makan di sana. Bukan bias kepada peniaga cina.). Ada juga saya dengar dari kawan sepejabat, sebuah kedai makan cendol dan asam laksa yang sangat popular disini, tapi saya tak berjumpa pula kedai itu, salah lorong agaknya.







Keesokan, selepas sarapan dan check out, kami pun bertolak ke A Famosa Resort. Sebelum itu saya sudah suruh anak-anak pakai baju mandi siap-siap untuk mandi kolam. Diluar sarung baju lain, jadi sampai di sana nanti tak payah susah-susah cari tempat nak tukar baju pula.

3 comments:

  1. betul tu kak, parking kat bandar Melaka ni payah.lagi mudah berjalan kaki.biasa travel ni cukuplah dapat hotel biasa-biasa asal dapat lelapkan mata.

    ReplyDelete
  2. Melaka walaupun tempat dia kecik tapi ada byk tempat dia menarik yg kita boleh lawatI kan akak..=D

    ReplyDelete