Tuesday, February 14, 2017

Kidzania Kuala Lumpur

#Throwback

Kidzania adalah impian hampir setiap kanak-kanak. Kecuali mungkin anak-anak orang berada yang biasa pergi ke luar negara dan bermain permainan lebih hebat atau kanak-kanak yang tidak biasa di asuh dengan permainan-permaian sebegini. Tetapi saya berani katakan, hampir 90% kanak-kanak mengimpikan untuk bermain Kidzania.

Di Kidzania permainan kanak-kanak direka seperti realiti. Justeru mereka dapat merasa alam dewasa mengikut acuan sendiri walau hanya seketika. Anak-anak rasa sangat teruja bila boleh berlagak seperti orang dewasa. Usah kata kanak-kanak, kadang-kadang emak dan ayah pun teruja melihat anak-anak bermain di sini. Tetapi nasihat saya, biarlah mereka memilih sendiri permainan yang diminati. Jangan masuk campur dan berilah kebebasan mengikut pilihan mereka. 

Yurannya standard. Ada yang kata mahal, ada yang kata murah. Once in a while, tidak mengapa bagi yang berkemampuan. Kalau tidak berkemampuan, utamakan saja keperluan keluarga. Keriangan anak-anak boleh juga di cari ditempat lain.

Monday, February 13, 2017

Pengalaman di Gambang Waterpark

#Throwback

Ini adalah entry tertangguh. Tertangguhnya bukan sekejap, tetapi sudah berkejap-kejap. Mungkin lebih setahun. Haha. Tetapi saya masih gagah untuk berkongsi gambar. Untuk berkongsi cerita, sudah tidak begitu relevan agaknya. Takut-takut informasi yang dibagi tidak tepat pula. 

Ini kali pertama saya ke Gambang. Ia sebuah tempat percutian yang besar dan sesuai untuk membawa anak-anak ketika musim cuti sekolah atau untuk mengadakan hari keluarga. Terdapat water-park, persembahan hiburan dan safari. Kanak-kanak pastinya gembira. Ada juga disediakan padang dan dewan. Jadi ia memang sesuai sesuai untuk seminar dan mesyuarat serta kem bina diri. Yang paling penting, ia ada singa!

Gambang sesuai untuk aktiviti keluarga kerana

1. Ada padang untuk melakukan sukan
2. Dewan untuk indoor aktiviti.
3. Bilik studio dan bilik apartment
4. Aktiviti persembahan malam pelbagai (Tarzan, red indian dll)
5. Tarikan singa putih (tak pasti masih ada atau tidak)
6. Safari 
7. Waterpark yang besar
8. Aktiviti berkuda

Bilik-bilik disini adalah selesa dan bersih.  Makanan juga pelbagai pilihan di sini.